dinsdag 31 december 2013

Favoriete boeken 2013, deel 3




Nu het einde van 2013 in zicht is, is het tijd voor een lijstje met favoriete boeken van het afgelopen jaar. Van alle boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb, heb ik vijftien favorieten gekozen. Vandaag het laatste deel!


Rhidian Brook - Het huis in Kreis Pinneberg
Hamburg, 1946. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog proberen duizenden mensen te overleven te midden van het puin, veelal dakloos, veelal getraumatiseerd. De Britse kapitein Lewis is verantwoordelijk voor de wederopbouw van de verwoeste stad en het denazificeren van de gebroken bevolking. Hij wordt gestationeerd in een groot huis aan de rand van de stad, waar zijn rouwende vrouw Rachael en zijn enige overlevende zoon Edmund zich bij hem zullen voegen na jaren van hem gescheiden te zijn geweest. Lewis kan het echter niet over zijn hart verkrijgen om de bewoners, een Duitse weduwnaar en diens beschadigde dochter op straat te zetten en neemt een curieuze beslissing: hij besluit het huis met het Duitse gezin te delen. 

Dit boek werd  in De Wereld Draait Door besproken maar werd niet gekozen tot Boek van de maand, dat was die maand De Wertheims. Ik vond zelf Het huis in Kreis Pinneberg veel, veel mooier! Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende personages en is gebaseerd op het leven van de opa van de schrijver. 

Jo Nesbo – Politie
Omgeven door politie en ziekenhuispersoneel vecht een patiënt voor zijn leven op de intensive care van het nationale ziekenhuis in Oslo. De man wordt in verband gebracht met de ontdekking van een machtig drugskartel dat de straten van Oslo in zijn greep had, zijn naam is een goed bewaard geheim. Ondertussen worden verschillende mysterieuze moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn politieagenten en hun lichamen worden gevonden op plaatsen delict van onopgeloste moorden. Proberen de voormalige drugsbaronnen hun greep op de politie verder te vergroten door angst te zaaien, of zijn er andere krachten aan het werk?

Jo Nesbo is een van mijn favoriete thrillerschrijvers en Harry Hole een van mijn favoriete boekpersonages. Dit tiende deel van de Harry Hole-serie kan dus zeker niet ontbreken in dit lijstje. Net als altijd: super spannend boek met veel plotwendingen.

Robert Galbraith – Koekoeksjong
Als een getroebleerd supermodel een dodelijke val maakt vanaf een winters balkon in de Londense wijk Mayfair, wordt aangenomen dat het zelfmoord was. Haar broer twijfelt daaraan en roept de hulp in van privédetective Cormoran Strike. Strike is een invalide oorlogsveteraan – met wonden die zowel fysiek als mentaal zijn – en zijn leven is een puinhoop. De opdracht lost zijn geldproblemen op, en zijn nieuwe assistente Robin blijkt een godsgeschenk. Maar naarmate Strike dieper graaft in de complexe modellenwereld, neemt alles een steeds duisterder wending – en loopt hij zelf steeds meer gevaar...

Over Koekoeksjong heb ik een poosje geleden een recensie geschreven. Dit boek is weer heel anders dan de Harry Potter-serie en J.K. Rowlings vorige roman, Een goede raad. Leuke detective, waar nog meer delen van zullen volgen. 

Nicci French – Wachten op woensdag
Een klein meisje vindt het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld om het leven is gebracht. Het politieonderzoek brengt een geheim leven aan het licht maar niet de moordenaar. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. En Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van de wrede aanslag die ze ternauwer - nood overleefde.

Alweer het derde deel van de Freida Klein serie. Een serie van thriller-duo Nicci French. Ik vind de serie erg leuk en Wachten op woensdag voldeed aan mijn verwachtingen. Nu is het wachten op het vierde deel!


John Green – Een weeffout in onze sterren
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Dit boek heb ik op veel favorietenlijstjes zien verschijnen en ook in mijn lijstje mag 'ie niet ontbreken. Het verhaal is heftig en het onderwerp ook. Toch is De weeffout in onze sterren een boek met veel humor en ondanks het zware onderwerp is het geen zwaar boek. Een boek om bij te lachen en huilen. Ik ben erg benieuwd naar de verfilming van dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten