maandag 12 december 2011

Het boeken abc


Vanuit school heb ik de opdracht gekregen om mezelf te interviewen. Ik heb besloten om dat op de o-zo-originele a-b-c manier te doen. Bereid je voor op een lange post!

A van Ammaniti, Niccolo.
Niccolo Ammaniti is een van mijn favoriete schrijvers. Hij is bekend van de boeken ‘Ik haal je op ik neem je mee’, ‘Zo god het wil’ en ‘Ik ben niet bang’. Het laatste boek is ook verfilmd.  Binnenkort kun je een wat uitgebreide post verwachten over deze schrijver!

B van beleven
Beleven, daar draait het eigenlijk om bij het lezen van een boek. En het is ook wat ik het mooist vind aan lezen. Meegenomen worden met de verhalen van andere mensen, in andere tijden en andere werelddelen. 

C van communicatie
Mijn studie, die me nog steeds erg goed bevalt. Ik zit nu alweer in mijn derde jaar en kom er steeds meer achter waar mijn sterke ( en minder sterke ) kanten liggen. Dat ik graag schrijf wist ik al voordat ik begon met deze opleiding en is de laatste jaren ook bevestigd. Op dit moment ben ik net als alle andere derdejaars druk bezig mee een eigen studenten communicatiebureau. Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op www.bureauquido.nl, het communicatiebureau dat ik, samen met 10 andere studenten, opgericht heb.

D van duur
Het kopen van boeken is alles behalve goedkoop. Voor een nieuw boek betaal je al snel 20,- euro. En als je zoveel leest als ik is dat een duur grapje. Daarom dat ik de laatste tijd steeds vaker in de bieb te vinden ben. Ook het kopen van tweedehands boeken is een goede tip. Op bol.com worden veel tweedehands boeken verkocht voor een mooi prijsje. 

E van Extreem luid en ongelofelijk dichtbij
Een van mijn lievelingsboeken, geschreven door Jonathan Safran Foer. Het verhaal van het boek: drie generaties van een Duitse familie raken  betrokken bij twee van de gruwelijkste gebeurtenissen van de geschiedenis. Grootvader Thomas Schell overleeft het bombardement van Dresden. Vader Thomas Schell komt om bij de aanslag op de Twin Towers. De 9-jarige zoon Oskar Schell hoort de laatste woorden die zijn vader inspreekt op de voicemail en begint een zoektocht naar het slot dat past bij de geheimzinnige sleutel die zijn vader heeft nagelaten. Het boek is verfilmd en zal deze winter in de bioscopen draaien met in de hoofdrollen o.a. Tom Hanks. 

F van films
Het verbaast mij steeds weer hoeveel films er gebaseerd zijn op boeken. Een goede zet van filmmakers: heeft het boek veel fans dan kun je erop rekenen dat ze de film ook willen zien. Toch vallen boekverfilmingen vaak tegen. Je hebt je eigen beeld al geschetst en het wordt vaak compleet anders verfilmd. Uitzonderingen op die regel waren voor mij de Zweede verfilmingen van de Millennium trilogie. Erg goed gedaan. 

G van gezellig
Dat ben ik, meestal. Behalve als ik een boek aan het lezen ben; dan kun je me beter niet storen. 

H van Harry Potter
Tja, wat kan ik hier nog over zeggen? Mijn meeste favoriete boekenserie. 

I van interessant
Ik lees graag boeken die zich afspelen in het verleden. Ik ben erg geïnteresseerd in geschiedenis. Met name de geschiedenis van Europa, in de vorige eeuw. 

J van janken
Ja, ik beken: af en toe moet ik heel hard huilen bij boeken. Het boek dat ik hierboven al noemde, Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, is er een van. 

K van Karin Slaughter
De laatste jaren lees ik steeds minder thrillers. Maar voor de boeken van Karin Slaughter maak ik graag een uitzondering. Haar Sara Linton serie is een van mijn favorieten. Ieder jaar komt er weer een nieuw boek uit, rond de zomer. Dus deze boeken lees ik altijd heerlijk liggend aan het zwembad. 

L van Lenen
Ik gaf het hier boven al aan; het lezen van boeken is duur. Sinds een paar maanden heb ik mijn eigen abonnement bij de bieb. Hier betaal je ongeveer 35 euro voor en dan kun je een jaar lang zoveel boeken lenen als je maar wilt.  

M van Manuscripta.
Manuscripta is de feestelijke opening van het boekenseizoen. In het eerste weekend van september presenteerden meer dan honderd Nederlandse uitgevers de nieuwe titels van het komende seizoen. Je kon genieten van boekpresentaties, podiumoptredens, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies, exclusieve previews van boekverfilmingen en bijzondere buitenacts.

N van nachtrust
Deze wordt vaak verstoort door een goed boek. Ik denk dat velen het wel kennen: voordat je gaat slapen wil je nog even een paar bladzijdes lezen. Maar met een spannend boek lig je dan toch vaak nog de halve nacht te lezen. Waardoor je de volgende dag toch iets minder gezellig bent. 

O van ouders
Het lezen van boeken zit bij ons in de familie. Ook mijn ouders zijn echte lezers. Handig voor mij want ik kan geregeld boeken van ze lenen. Alhoewel het de laatste tijd vaker andersom is. 

P van passie
Ik vind het een verschrikkelijk stom woord. Maar dat is het lezen van boeken wel voor mij, alhoewel ik liever het woord ‘hobby’ gebruik. 

Q van Quote
Books taught me: any world can exist, its only in your head. Bron: http://whatbookstaughtme.tumblr.com/page/2

R van romans
Lees ik het allerliefst. En nou moet je bij romans niet denken aan van die romantische supermarktboekjes. Ik bedoel meer literaire romans. 

S van series
Ik hou heel erg van boekenseries. Zoals ik al aangaf; dat is begonnen met de Harry Potter series maar er zijn met de jaren meer favorieten bijgekomen. Zoals de Millennium Trilogie en de Sara Linton serie van Karin Slaughter. Op dit moment kijk ik vooral uit naar het vervolg op de ‘De oversteek’ van Justin Cronin. 

T van thrillers
Een paar jaar geleden las ik eigenlijk alleen maar thrillers. Maar alleen maar Saskia Noort en Marion Pauw gaat op den duur toch vervelen. Veel thrillers zijn lekkere weglezertjes maar toch zitten er af en toe uitschieters bij. Boeken die echt goed zijn en niet alleen maar even spannend zijn. Het beste voorbeeld hierbij vind ik toch de boeken van Stieg Larsson. 

U van uitgeverij
Het lijkt me superleuk om later mijn hobby te kunnen combineren met mijn werk. Daarom zou ik later graag bij een uitgeverij willen werken als communicatiemedewerker. Het promoten van boeken zou goed bij mij passen, denk ik!

V van vol
Is mijn boekenkast. En daar baal ik behoorlijk van, ik heb mijn boeken namelijk graag in het zicht staan en niet verstopt in dozen op zolder. 

W van Wally Lamb
Wederom een favoriete schrijver, bekend van ‘Walvismuziek’, ‘Vergeef me’ en ‘Vleugelslag’. Zijn boeken vertellen vaak het hele levensverhaal van de hoofdpersonage. Hierbij speelt de Amerikaanse geschiedenis vaak een grote rol. Dat maakt zijn boeken erg interessant en je leert er ook nog wat van. 

X van ?
Ik kon echt NIKS bedenken bij de X. Alleen X-box. Maar daar heb ik dan weer niet zoveel mee. 

Y van Yann Martel
En we gaan gewoon door met het opnoemen van favoriete schrijvers. Ik moet bekennen dat ik maar 1 boek gelezen heb van Yann Martel. Dat boek, Het leven van Pi, is zo briljant dat Yann Martel toch een plaatsje verdient in dit a-b-c. Echt een aanrader: Levend in Canada blikt de hoofdpersoon terug op zijn bizarre avontuur op een sloep in de Grote Oceaan. De vader van de 16-jarige Indiase jongen Pi heeft een dierentuin in een plaatsje in India. Men besluit het land te verlaten met medeneming van alle dieren. Het schip vergaat echter en de enige overlevenden zijn de jongen en een paar dieren, waaronder een Bengaalse tijger. Het kost de jongen veel inventiviteit en moeite om samen met de tijger te leven en het 227 dagen uit houden in de sloep.

Z van Zafon, Carlos Ruiz
De allerlaatste! Maar zeker niet de minste. Carlos Ruiz Zafon is de schrijver van ‘De schaduw van de wind’ en ‘Het spel van de engel’. Vooral het eerste boek vond ik heel mooi. Ook interessant als je wat meer wilt weten over de Spaanse geschiedenis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten