Ieder jaar worden er weer bizar veel boeken verfilmd. Ik krijg af en toe bijna het gevoel dat er geen films meer in de bioscoop draaien die niet gebaseerd zijn op een boek. Net als vele andere boekenliefhebbers ben ik altijd redelijk kritisch ten opzichte van boekverfilmingen. Om de bekende reden dat je tijdens het lezen een bepaald beeld in je hoofd gevormd hebt en de film er vaak anders uit ziet.
Voor schrijvers en uitgeverijen is het natuurlijk een geweldige promotie wanneer boek dat je geschreven/uitgegeven hebt verfilmd wordt. Er wordt weer extra aandacht besteedt aan het boek, in tv-programma’s bijvoorbeeld en het boek wordt opnieuw uitgegeven in een filmversie. Vaak ligt het boek dan ook weer vooraan in de boekenwinkels. Ook worden er hopelijk weer nieuwe lezers gevonden; mensen die de film hebben gezien en nieuwsgierig worden naar het boek. Goede zaak dus.
Op dit moment draaien er ook een aantal boekverfilmingen in de bioscoop waar ik wel benieuwd naar ben. Zal ik ze even goed vinden als het boek?
We need to talk about Kevin
Het verhaal: die ene donderdag, waarop haar zoon een aantal medescholieren vermoordt, kan nooit meer worden teruggedraaid. Is het de schuld van de moeder, doordat ze nooit echt van haar zoon gehouden heeft? Is het de schuld van de vader, die zijn zoon nooit wilde zien zoals hij werkelijk was? In brieven aan haar man - die afwisselend wanhopig en dan weer berustend, maar altijd pijnlijk eerlijk zijn -, probeert Eva Khatchadourian erachter te komen of zij aansprakelijk is voor die ene donderdag. Wanneer ging het fout?
Het boek is geschreven door Lionel Shriver en de Nederlandse vertaling heet: We moeten het even over Kevin hebben.
The Help
Het verhaal speelt zich af in het diepe zuiden van de VS toen de zwarte bevolking nog te lijden had onder discriminatie en segregatie. In 1962 waren zwarte vrouwen geliefd als keukenmeid en als 'nanny', maar ze hadden geen rechten en konden zomaar worden ontslagen. De kloof tussen blank en zwart wordt pijnlijk voelbaar als de blanke Hilly Walters het plan oppert dat zwarte keukenmeiden van een apart toilet gebruik moeten maken. Dit plan stuit haar vriendin Skeeter tegen de borst. Skeeter, die net is afgestudeerd en schrijfster wil worden, besluit een boek te schrijven waarin zwarte vrouwen anoniem hun aangrijpende levensverhaal kunnen vertellen. Het boek is een aanklacht tegen het blanke racisme en slaat in als een bom. Hilly ontdekt in het boek enkele details die de identiteit van Skeeters vriendinnen aan het licht brengen.
Geschreven door Katrynn Stockett, de Nederlandse vertaling heet Een Keukenmeidenroman.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten