vrijdag 2 maart 2012

Kolyma

Laatst schreef ik al een recensie over Kind 44 van Tom Rob Smith. Nu heb ik het vervolg op dit boek ook gelezen: Kolyma.

Sovjet-Unie, 1956. Stalin is dood. Na zijn overlijden ontstaat een maatschappij waarin de ordehandhavers misdadig zijn en de misdadigers onschuldig. Alles raakt in een stroomversnelling als de geheime rede, opgesteld door Stalins opvolger Chroesjtsjov verspreid wordt. Stalin was een tiran en een moordenaar, is de boodschap en er zal veel veranderen in de Sovjet-Unie, is de belofte. Maar niet iedereen is in staat om de dingen die gebeurd zijn te vergeven of te vergeten. Er zijn krachten aan het werk die op een verschrikkelijke wraak uit zijn.

Ook voormalig MGB-officier Leo Demidov wordt geconfronteerd met verontrustende ontwikkelingen. De twee meisjes die zijn vrouw Raisa en hij hebben geadopteerd, hebben hem zijn betrokkenheid bij de moord op hun ouders nog niet vergeven. En ze staan daarin niet alleen.

Als je eenmaal begint met het lezen van dit boek kun je, net als in Kind 44, niet meer stoppen met lezen. Het boek is superspannend geschreven en bevat veel plotwendingen. Wel vind ik dit vervolg minder spannend als het eerste deel. De sfeer in dit boek is minder beklemmend en beangstigend dan in het vorige deel. Maar buiten dat is Kolyma toch een van de meeste spannende literaire thrillers die ik ooit gelezen heb. Als je genoten hebt van het vorige deel zou ik deze zeker ook lezen! 

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me wel een verfilming waard :)
    Dan kan ik het verhaal ook beleven in de vorm van subtitles
    (i'm a movie guy not a book guy) Je volgt mij nog niet he: www.reclamerakenderitmes.blogspot.com *hint* ;)

    BeantwoordenVerwijderen