dinsdag 17 december 2013

Favoriete boeken 2013, Deel 1



Nu het einde van 2013 in zicht is, is het tijd voor een lijstje met favoriete boeken van het afgelopen jaar. Van alle boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb, heb ik vijftien favorieten gekozen. Vandaag deel 1.

Jussi Adler-Olsen – Het Marco effect
Marco's oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer de 15-jarige Marco ontdekt dat zijn oom hem op een beestachtige manier kreupel wil maken, voor geldelijk gewin en om hem in toom te houden, moet hij vluchten. Voorzichtig probeert Marco een nieuw leven te beginnen, totdat hij enkele maanden later een gruwelijk geheim ontdekt en de gedragingen van zijn familieleden hem dwingen om ingrijpende stappen te ondernemen. Een schrijnend dilemma ontstaat: moet hij zijn familie aangeven?

Op de afdeling Q raken Carl Mørck en zijn collega's intussen steeds verder betrokken bij de zaak, die zich ontvouwt tot een web van corruptie en zware misdaad, van het ministerie tot diep in de Afrikaanse jungle.


De Q-serie van Jussi Adler-Olsen is een van mijn favoriete thriller series. In mei las ik het vijfde deel van deze serie: Het Marco effect. Het boek is apart te lezen van de rest van de serie maar ik raad het aan om de serie in de juiste volgorde te lezen. Dit boek was in ieder geval weer een spannende opvolger!

María Dueñas – Het geluid van de nacht

Het geluid van de nacht vertelt het verhaal van Sira Quiroga. Als jong meisje werkt ze in een naaiatelier in Madrid. Haar leven verandert compleet wanneer ze een man ontmoet waar ze verliefd op wordt en wanneer, naar jaren van afwezigheid, haar vader weer contact met haar zoekt. Ze komt terecht in Marokko waar ze uiteindelijk in de steek gelaten wordt door haar geliefde. Dankzij haar talent als naaister weet ze een toekomst op te bouwen en wordt ze erg succesvol. In haar naaiatelier ontmoet ze een spion van de Engelse geheime dienst, die haar overhaalt te spioneren voor de Britse overheid. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, keert Sira terug naar Madrid om daar, onder een nieuwe identiteit, te spioneren voor de Britten.

 
Het geluid van de nacht is een van mijn favorieten omdat je helemaal meegesleept wordt in het verhaal van Sira. Het is een historische roman waarin veel over de geschiedenis van o.a. Spanje en Marokko verteld wordt maar daarnaast is het ook een heel spannend en mooi geschreven boek.

Karen Thompson Walker – Wij waren hier
Het nieuws kwam op een gewone zaterdag in oktober. Na het nieuws zou het leven nooit meer hetzelfde zijn, maar toch leek er aanvankelijk niets veranderd. De aarde was langzamer gaan draaien. Onmerkbaar. En de vertraging zette door. Elke dag, elke nacht duurde een beetje langer dan de vorige en algauw duurde een etmaal 26, 28, 32 uur.

De elfjarige Julia en haar familie proberen zich, net als de rest van de wereld, aan te passen aan het nieuwe ritme. De school gaat dicht, mensen worden ziek en de natuur verandert. Is het einde van de wereld naderbij? Men klampt zich vast aan het alledaagse leven en gaat gewoon door - Julia wordt voor het eerst verliefd, haar ouders blijken ook maar normale mensen die ruziemaken en haar opa volgt zijn eigen weg. En iedereen houdt hoop...

Het idee van dit boek vond ik erg origineel. In veel ‘einde van de wereld’ verhalen, komt het einde plotseling en snel. In dit boek gaat het juist heel langzaam en mensen moeten leren omgaan met de veranderingen in de wereld. Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van een elfjarig meisje, die probeert zo goed en kwaad als het kan door te gaan met haar leven. Het verhaal is hierdoor vrij luchtig maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.
 
 Gillian Flynn – Donker hart
Nick en Amy zijn vanwege de crisis gedwongen om van New York terug te verhuizen naar Nicks deprimerende geboortestad Carthage, in Missouri. Wanneer Amy spoorloos verdwijnt op hun derde trouwdag, verdenkt de politie Nick onmiddellijk. Amy s vrienden onthullen dat ze zwanger was, en dat Nick daar alles behalve blij mee was. Alle signalen wijzen erop dat Nick iets met haar verdwijning te maken heeft, zeker als bekend wordt dat hun huwelijk op knappen stond en hij al ruim een jaar een verhouding had met een van zijn studentes. Maar Nicks kant van het verhaal is, uiteraard, anders.
 
Een van de beste en meest spannende thrillers die ik las het afgelopen jaar. Als lezer word je constant op het verkeerde been gezet en ben je steeds aan het twijfelen over wie de waarheid spreekt: Amy of Nick?
   
Carolyn Jess-Cooke – De jongen die demonen zag
De jongen die demonen zag  gaat over de tienjarige Alex. Hij woont alleen met zijn moeder, die niet goed voor hem kan zorgen omdat ze depressief is. De beste vriend van Alex is Ruen, een demon. Hij praat over van alles met Ruen, ook over de problemen die zijn moeder heeft. Als zijn moeder een zelfmoordpoging doet, ontmoet Alex de  psychiater Anya. Zij probeert hem te helpen en komt erachter dat Alex’ beste vriend een gevaar is voor zowel Alex als zijn omgeving.

Het verhaal klinkt misschien een beetje vaag en spookachtig maar dat is niet het geval. Het is een heel mooi maar ook triest verhaal. In het boek wordt om en om het verhaal van Alex en Anya verteld. Tijdens het lezen vraag je je, net als Anya, af in hoeverre de demonen die Alex ziet echt zijn. Meeslepend verhaal met mooie personages.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten