vrijdag 15 november 2013

Robert Galbraith – Koekoeksjong




Robert Galbraith, oftewel: J.K. Rowling. Het zal de meeste niet ontgaan zijn dat Harry Potter schrijfster J.K. Rowling een detectiveroman heeft geschreven onder een pseudoniem.  Als groot Harry Potter fan wil ik geen boek missen van Rowling. Een goede raad, haar eerste boek na het einde van de HP reeks, vond ik heftig maar mooi. Koekoeksjong is qua genre weer heel anders dan HP en Een goede raad: het is een echte detective. Het verhaal:
Een beroemd fotomodel pleegt zelfmoord door van het balkon van haar appartement te springen. Haar broer is ervan overtuigd dat het geen zelfmoord was maar moord en schakelt privédetective Cormoran Strike in. Aan Strike de taak om de vermeende zelfmoord te onderzoeken. Tijdens zijn speurtocht, waarbij hij geholpen wordt door zijn efficiënte assistente Robin, ontdekt Strike steeds meer gaten en onjuistheden in het politie onderzoek. Naarmate Strike en Robin dichter in de buurt komen van de waarheid, raken ze zelf steeds meer in gevaar.  

Koekoeksjong is een dikke pil, ruim 500 pagina’s, maar ik heb me geen seconde verveeld tijdens het lezen van dit boek! Met name de personages maken het boek waard om te lezen. Strike is oorlogsinvalide en de zoon van een beroemde rockster. Problemen heeft hij genoeg: op financieel gebied maar ook op liefdesgebied. Robin is voor haar grote liefde naar Londen verhuisd. Omdat ze nog geen vaste baan heeft gevonden, hopt ze van het ene uitzendbaantje naar het andere. Wanneer ze door haar uitzendbureau naar Strike wordt gestuurd, kan ze haar geluk niet op. Werken met een privédetective is voor haar een jeugddroom die uitkomt. Strike en Robin zijn een goed  en sympathiek duo en naarmate het boek vordert kom je steeds meer te weten over de personages en wat hen maakt tot wie ze zijn. 

Als je dit boek gaat lezen moet je geen super spannende en snelle thriller verwachten. Zeker in de eerste helft van het boek gaat het onderzoek langzaam en focust Rowling zich vooral op het introduceren van de karakters. Ik heb dit overigens niet als vervelend ervaren omdat alle personages interessant en goed beschreven zijn, zowel de ‘hoofdrollen’ als de bijfiguren.Volgend jaar komt het vervolg uit van Koekoeksjong, dus voorlopig kunnen we nog genieten van het duo Strike en Robin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten