donderdag 5 juni 2014

Antonio Iturbe- De bibliothecaresse van Auschwitz


De bibliothecaresse van Auschwitz is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het boek gaat over het Joodse meisje Dita Dorachova. In 1944 is ze veertien jaar oud en komt ze terecht in Auschwitz. Ze komt alleen niet terecht in het ‘normale’ kamp maar in een speciaal opgericht familiekamp. Dit kamp werd door de Nazi’s opgericht om medewerkers van het Rode Kruis te misleiden over de ware gebeurtenissen in Auschwitz. 

In dit kamp richt Fredy Hirsch een schooltje op. Er mocht in dit schooltje geen les gegeven worden; er mocht alleen gespeeld worden. Boeken waren dan ook ten strengst verboden. Toch weten een aantal gevangen boeken het kamp binnen te smokkelen. Dina wordt aangesteld als bibliothecaresse en heeft de gevaarlijke taak deze boeken te bewaren. 


Het boek beschrijft Auschwitz door de ogen van een jong (en dapper) meisje. De omstandigheden in het familiekamp zijn beter dan in het ‘normale’ kamp maar ondanks dat overheerst hier ook de angst. De schrijver heeft het verhaal van Dita mooi opgeschreven. Haar verhaal is bewonderingswaardig. Ondanks alle ellende die ze mee maakt, blijft ze sterk. Dit komt met name goed naar voren aan het eind van het boek. En dit gedeelte heeft ook het meeste indruk op mij gemaakt. 


Het boek wordt weleens vergelijken met de Poppenspeler van Warschau, een boek dat ik ook gelezen heb. De verhalen spelen zich op twee verschillende plekken af (het een in Auschwitz en het andere in de getto van Warschau) maar ik snap de vergelijking wel. Beide verhalen zijn geschreven vanuit het oogpunt van jonge kinderen/tieners die verschrikkingen moeten doorstaan maar hier, ondanks hun angsten, dapper mee omgaan. Beide boeken zijn aanraders als je van het genre houdt. 


Cijfer: 7

Geen opmerkingen:

Een reactie posten