zaterdag 7 juni 2014

Nicci French – Donderdagskinderen



In mei verscheen de nieuwe Nicci French: Donderdagskinderen. Het vierde deel in de Frieda Klein-serie. 

Wanneer een oud schoolvriendin bij Frieda aanklopt omdat de problemen met haar onhandelbare dochter haar boven het hoofd groeien, besluit Frieda haar te helpen. De gesprekken die Frieda met Becky heeft, roepen herinneringen bij haar op. Ze raakt er langzamerhand van overtuigd dat hun hetzelfde is overkomen; sterker nog, dat zij beiden slachtoffer zijn van dezelfde dader.

In dit vierde deel over psychoanalytica Frieda Klein komen we eindelijk meer te weten over het verleden van Frieda. In de voorgaande boeken leerde je haar personage niet echt goed kennen, in dit boek is dat anders. In de gesprekken die Frieda met Becky heeft blijkt dat Becky verkracht is. In haar eigen slaapkamer, door een onbekende. Bij Frieda brengt dit herinneringen naar boven: toen zij zestien jaar was, heeft ze precies hetzelfde meegemaakt. Frieda besluit terug te keren naar haar geboortedorp om erachter te komen wie de verkrachter is. 

In haar geboortedorp zoekt Frieda haar oude vriendengroep op. Deze lijken niet allemaal even blij met haar terugkeer en met haar onderzoek stuit ze een aantal nog meer tegen de borst. Donderdagskinderen is op sommige punten een standaard thriller: verschillende mensen hebben geheimen en maken zich hiermee verdacht. Een voor een kan Frieda de verdachten afstrepen tot er een overblijft. 

Dit is niets vernieuwends maar toch is Donderdagskinderen geen standaard thriller. Dit komt met name door de kleurrijke vrienden van Frieda, waar we in de vorige boeken al kennis mee maakten. Daarnaast loopt er nog een verhaallijn door dit boek, een verhaallijn die begon in het eerste Frieda Klein boek (Blauwe Maandag). Deze verhaallijn is niet overheersend maar geeft het verhaal wel extra diepte en maakt het boek spannender. Ik raad het dan ook zeker aan om dit boek niet los te lezen van de vorige delen. Al met al vond ik Donderdagskinderen weer een geslaagde Nicci French. 

Cijfer: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten