donderdag 12 juni 2014

Tom Rob Smith – De boerderij

Tom Rob Smith werd bekend met de trilogie Kind 44, Agent 6 en Kolyma. Super spannende boeken, vooral de eerste. De boerderij is zijn nieuwe boek. Dit keer geen historische thriller maar een psychologische roman/thriller.

Hoofdpersoon in het verhaal is Daniel. Hij woont samen met zijn vriend in Londen en zijn ouders zijn een aantal maanden daarvoor naar Zweden verhuisd. Hier hebben zij samen een boerderij gekocht en willen ze hun pensioen doorbrengen.
Dan wordt Daniel gebeld door zijn vader. Die vertelt hem dat zijn moeder is opgenomen in een inrichting. Ze zou aan achtervolgingswaanzin lijden. Daniel is in schok en besluit af te reizen naar Zweden. Maar voordat hij kan vertrekken krijgt hij een telefoontje van zijn moeder. Ze is ontsnapt uit de inrichting en naar hem op weg.

Zij vertelt een heel ander verhaal dan haar man. Volgens haar is er iets helemaal mis in het Zweedse dorpje waar ze sinds een aantal maanden woont. Er zou een complet tegen haar zijn, waar ook haar eigen man (Daniels vader dus) en haar Zweedse buurman deel van uitmaken. Aangekomen in Londen vangt Daniel zijn moeder op. Hij besluit haar verhaal aan te horen en staat voor een dilemma: wie van zijn ouders spreekt de waarheid?

Dit boek deed me denken aan onder andere Donker hart van Gillian Flynn en Voor ik ga slapen van S.J. Watson. Je wordt als lezer in dit boek ook heel erg aan het twijfelen gebracht. Welk personages spreekt de waarheid? Wat is er allemaal werkelijk gebeurd in Zweden of beeldt Daniels moeder zich echt van alles in? Ik vind dit altijd een interessant concept omdat je je goed kunt inleven in het hoofdpersoon: ook hij wordt constant op het verkeerde been gezet en weet niet wie en wat hij moet geloven.

De boerderij is niet zo’n spannend boek als Kind 44 is, waar de spanning constant voelbaar en heftig was. De spanning bouwt zich rustig op en het boek is misschien meer een spannende psychologische roman dan een echte thriller. Wel is er duidelijk een beklemmende sfeer voelbaar.

Een sterk boek is het zeker en het einde wist me te verrassen. Ik heb eens gelezen dat Tom Rob Smith dit boek gebaseerd heeft op zijn eigen leven, wat het nog wat indrukwekkender  maakt.


Cijfer: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten